Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK
NL | EN

Introductie Categorie Jaren

In feite is hier weinig spectaculairs over te vertellen: alle jaren zijn binnen de Tour even belangrijk: van 1903 tot heden. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te maken. In de eerste plaats het jaar 1904: de winnaar van de Tour werd in november aan de groene tafel bekend gemaakt, toen gebleken was dat de coureurs grootschalige fraude hadden gepleegd, ondermeer door met de trein te reizen. Henri Cornet profiteerde en werd daarmee de jongste winnaar van de Tour.

Vervolgens de periode 1905-1912 toen het eindklassement van de Tour niet werd opgemaakt op basis van tijd, maar op basis van punten. Degene met de minste punten werd winnaar. Desgrange had het idee, dat de wedstrijd hierdoor spannender zou worden. Wat daar ook van zij: er treedt een enorme uitslagvervalsing op, aangezien de winnaar te allen tijde hetzelfde aantal punten krijgt, of hij nu met een uur voorsprong over de finish komt, of met een minuut. De indruk bestaat overigens wel, dat ook in die tijd de sterkste renners hebben gewonnen.

In de oorlogsjaren 1915-1918 en later van 1940-1945 werd vanzelfsprekend geen Tour verreden. In 1919 reed de Tour nog door de bomkraters van La Grande Guerre in het Noorden van Frankrijk: een apocalyptische ervaring, getuige enkele nog in omloop zijn de foto's.

In 1958 telden uitgevallen renners mee voor berg- en puntenklassement, hetgeen op z'n minst merkwaardig genoemd mag worden. Te meer daar dit niet gold voor het eindklassement. In 1967 deed de proloog z'n intrede: een sympathieke korte tijdrit om "er in te komen", met name vanuit publicitaire overwegingen ingevoerd, maar ook vanwege de mogelijkheid om de Tour met één dag te kunnen verlengen zonder in de knoop te komen met de UCI.

Wat precies een proloog is, blijft onduidelijk. Het gaat om een korte individuele tijdrit, die op de eerste dag van de ronde wordt verreden. De lengte in km's zou onder de 10 km moeten blijven, maar in 2000 in Futuroscope won Millar over 16,5 km. De meeste deskundigen tellen deze tijdrit wel mee als proloog.

Tenslotte is er over elk jaar wel wat te vertellen, maar daarvoor verwijzen we naar de relevante webpagina's (zie bijvoorbeeld Startlijst mèt Resultaat in een Jaar - een overzicht van de gestarte renners en hun uitslag in een Jaar in de periode 1903-heden).